Runningtherapie

Runningtherapie is het therapeutisch inzetten van de ‘rustige duurloop’ ten behoeve van mensen met een depressie, angststoornis, burn-out of andere psychische klachten.

Bij deze therapie staat niet de prestatie voorop, maar het goede gevoel dat het hardlopen je kan geven. Dit goede gevoel ontstaat door de aanmaak van enkele stoffen in het lichaam zoals onder andere dopamine, serotonine, endorfine en de afname van het stresshormoon cortisol. Door de inspanning neemt de totale belastbaarheid en uithoudingsvermogen toe, wat het zelfbeeld ten goede komt. Tevens neemt door de inspanning kans op een aantal andere lichamelijke ziekten af zoals hart- en vaatziekten, diabetes en obesitas.

Dat het geen wondermiddel is, is duidelijk. Echter het is wel effectief bij de behandeling van allerlei psychische klachten. In veel gevallen is deze therapie  onderdeel van een multidisciplinaire behandeling waarin ook medicatie en/of psychotherapie een plek hebben. Runningtherapie is vooral een complementaire behandeling, wat wil zeggen dat het als aanvulling op andere interventies kan worden gebruikt.